stel ons een vraag        test jezelf        deze site                   

Zwangerschapskansen

Wie eenmaal heeft besloten om zwanger te worden, hoopt dat het snel lukt. Maar dat heb je niet voor het zeggen. Bij zeer vruchtbare stellen is het in één of twee keer raak. Anderen moeten langer wachten. De gemiddelde kans om zwanger te raken, is tot het dertigste jaar 15 procent per maand. Daarna neemt de maandelijkse kans af. Van alle vrouwen die proberen om zwanger te worden, is 30 procent binnen drie maanden in verwachting, 70 procent binnen een halfjaar en ruim 80 procent na een jaar. Na twee jaar is 90 procent zwanger.

Wanneer er na een jaar nog geen zwangerschap is opgetreden, is dat een goed moment om naar de huisarts te gaan. De kans op een spontane zwangerschap neemt dan af. Er wordt gesproken van verminderde vruchtbaarheid. Dat geldt ook voor vrouwen boven de 35 die na een halfjaar actief proberen nog niet zwanger zijn.

Een kwart van de stellen gaat op enig moment naar de huisarts omdat een zwangerschap uitblijft. En 15 procent van de stellen bezoekt ooit een gynaecoloog voor specialistische hulp bij het zwanger worden. Tweederde daarvan komt in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Het gaat daarbij niet alleen om kinderloze stellen, maar ook om stellen bij wie een tweede of derde zwangerschap uitblijft. Van de stellen die graag kinderen willen, blijft 3 tot 5 procent uiteindelijk kinderloos. En 6 procent krijgt minder kinderen dan ze hadden gewild.

Zwangerschapskansen
Aanrader

Wacht een jaar voordat je naar de huisarts gaat. Probeer in die periode actief om zwanger te worden. Begin na een halfjaar te vrijen met beleid, zoals in het voorgaande hoofdstuk beschreven. Maak na negen maanden een temperatuurcurve zoals wordt beschreven in De temperatuurmethode.

 • Ga samen naar de huisarts. Aangezien de problemen zowel bij de vrouw als bij de man kunnen liggen, is het belangrijk dat de huisarts beiden ziet.

 • De termijn van een jaar geldt alleen als je niet ouder bent dan 35, een menstruatiecyclus hebt van tussen de drie en de vijf weken en reden hebt om aan te nemen dat je normaal vruchtbaar bent. Er kunnen redenen zijn om eerder naar de dokter te stappen!
 •  

  Zwanger worden verhoog je kansen

  Wanneer je de zwangerschapskans wilt verhogen, is het handig om te vrijen met beleid. De eerste week van de cyclus, waarin je menstrueert, vrij je weinig. De kans op een zwangerschap is dan laag.

  De tweede week van de cyclus vrij je om de dag. Dat houd je vol totdat je zeker weet dat de eisprong achter de rug is. Bij een regelmatige cyclus van vier weken zul je een dag of tien om de dag vrijen.

  Met dit schema ligt er rond de eisprong altijd een voorraadje vers, krachtig sperma klaar, ook als de eisprong onverwacht vroeg plaatsvindt. Je loopt niet het risico dat je een maand mist doordat je te laat in de cyclus begint met vrijen.

  Je kunt de zwangerschapskans verhogen door vlak voor de verwachte eisprong de frequentie nog wat op te voeren en dagelijks te vrijen. Vlak voor en op de dag van de eisprong ben je het meest vruchtbaar. Je kunt deze vruchtbaarste dagen bepalen met de vruchtbaarheidsmeter op de volgende bladzijde, of met een ovulatietest, die te koop is bij de apotheek of drogist. Je kunt ze wellicht ook herkennen aan het baarmoederhalsslijm, dat die dagen dun en overvloedig is.

  Eén tot twee dagen nadat het slijm is verdwenen of de ovulatietest weer negatief is, heb je de eisprong achter de rug. Vrijen is dan niet meer effectief om zwanger te worden. De eicel is maar 12 tot 24 uur vruchtbaar.

  Het hier beschreven vrijbeleid geldt voor vrouwen met een cyclus van ongeveer 28 dagen. Duurt de cyclus langer, dan valt de vruchtbare periode later. Duurt de cyclus korter, dan valt de vruchtbare periode eerder. Stem het vrijschema hierop af.

 • Als je onregelmatig ongesteld bent, voldoet de hier beschreven methode niet. Je kunt dan het beste drie keer per week vrijen. Bedenk daarbij dat je bij een lange cyclus minder eisprongen hebt in een jaar, dus minder kansen. Het kan daardoor langer duren om zwanger te raken dan bij een vrouw met een korte cyclus.

 • Laat je niet alléén door de ovulatietest leiden in je vrijplanning. Als je een vroege eisprong hebt, en te laat begint met testen, loop je het risico dat je die maand je kans misloopt. Begin daarom een dag of drie voordat je begint met testen, met om de dag vrijen. Als de test positief is, voer je de vrijfrequentie op. Zo verhoog je je kansen.


 •  

  Logo Erfocentrum

  © Stichting Erfocentrum 2005-2013 / Disclaimer
  Het Erfocentrum is het Nationaal Informatiecentrum Erfelijkheid, Kinderwens en Medische Biotechnologie.

  Het Erfocentrum wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Vereniging Klinische Genetica Nederland (VKGN).