Week 32

Met nog twee maanden te gaan is je baby nu ongeveer op de helft van zijn geboortegewicht. Wil je weten wat je deze week allemaal kunt verwachten? Lees dan onze zwangerschapskalender.

Week 32 van de zwangerschap

 

Je baby in week 32

Je baby is nu zo groot geworden dat hij nu al in de foetushouding ligt. Hij neemt zoveel plek in dat hij zijn benen nu niet meer kan strekken. Dit weerhoudt hem er echter niet van om zijn spieren nog flink te trainen. Je zult dan ook nog regelmatig schopjes voelen, al zal dit iets minder zijn dan in de voorgaande weken.

Jij en je lichaam in week 32

Je wordt vanaf deze week gedwongen om het wat rustiger aan te doen. Je baarmoeder drukt namelijk tegen je longen aan, waardoor je af en toe flink naar adem moet happen. De zin ‘you take my breath away’ gaat daarom goed op. Dit is gelukkig niet van invloed op je baby, de placenta zorgt dat hij van voldoende zuurstof wordt voorzien. De Braxton Hicks weeën zorgen ervoor dat je lichaam zich zo goed mogelijk op de bevalling voorbereid. Dit zijn namelijk oefen weeën waar je de komende tijd helaas steeds meer last van zult krijgen. De Braxton Hicks wee is eigenlijk gewoon een hele mooie naam voor een harde buik. Nu je 32 weken zwanger bent lijkt het wel alsof je stem heel erg aan het veranderen is. Hij klinkt harder en zelfs een beetje metaalachtig. Dit komt omdat door je zwangerschap je buis van Eustachius wijder wordt en je jezelf zo veel beter kunt horen.

Je gaat al over 8 weken bevallen, waardoor het ineens wel heel dichtbij komt. Het kan zijn dat dit je beangstigd en dat gevoel is hartstikke normaal. Het beste wat je kunt doen is je angst bespreekbaar te maken en er niet in je eentje mee te lopen. Een goed gesprek lucht vaak al hartstikke op. Als je thuis wil bevallen moet je zorgen dat je minimaal zes weken voor je uitgerekende datum een kraampakket in huis hebt.

Symptomen als je 32 weken zwanger bent

In week 32 van je zwangerschap zal je niet kunnen wachten tot je baby eindelijk geboren wordt. Al die zwangerschapssymptomen zijn dan ook hartstikke vervelend. Als je 32 weken zwanger bent kun je last krijgen van de volgende symptomen:

Bekkeninstabiliteit

Wanneer je last krijgt van pijn in je onderrug, je benen of schaambeen kan dit duiden op bekkeninstabiliteit. Dit komt omdat de verbindingen tussen je bekkenbeenderen week worden door de hormonen. Helaas worden de bekkenbodemspieren bij een op de vier vrouwen te instabiel en kunnen zij pijn ervaren. Een fysiotherapeut kan je oefeningen geven om de pijn wat te verlichten.

Urineverlies

Je had waarschijnlijk gehoopt dit tot je 80ste uit te kunnen stellen, maar helaas, ook tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van urineverlies. Dit komt doordat je kind steeds groter wordt en de bekkenbodemspieren verslappen. Je kunt dit voorkomen door je bekkenbodemspieren aan te blijven spannen en te trainen. Als het goed is verdwijnen de klachten een paar maanden na de bevalling. Als dit niet vanzelf verdwijnt is het goed om even contact op te nemen met de huisarts.

Tip: 32 weken zwanger en navelstrengbloed doneren

Wist je dat je met het bloed van je navelstreng andere mensen kunt helpen? Normaal gesproken wordt je placenta en navelstreng weggegooid, terwijl je hiermee levens kunt redden. De stamcellen uit je navelstrengbloed kunnen gebruikt worden voor stamceltransplantaties bij mensen met kanker. De stamcellen uit je navelstreng worden opgeslagen in een wereldwijde database, waardoor je dus mensen over de hele wereld kunt redden. Wil jij donor worden? Dan moet je je wel eerst even aanmelden.

Tip: 32 weken zwanger en pijnbestrijding

Dit is een goed moment om de pijnbestrijding tijdens je bevalling bespreekbaar te maken. Ben jij er al uit wat jij wil? Wil je natuurlijk bevallen of heb je liever iets achter de hand als de pijn je allemaal te veel wordt. De verloskundige kan je helpen met het maken van een goede keuze.