Stoppen met de pil & andere anticonceptie

Mag je meteen nadat je met de pil bent gestopt zwanger worden? Of anders gezegd: kun je doorgaan met de pil totdat het moment van zwanger worden daar is? Ja, in principe kan dat. Het is niet schadelijk voor de gezondheid van de baby of van de moeder.

Maar als je de tijd hebt, is het verstandig om een of twee menstruaties af te wachten. Dan kun je beter bepalen hoever je zwanger bent.

Bij de meeste vrouwen is de natuurlijke cyclus binnen zes tot tien weken weer op gang. Bij anderen duurt het langer.

Pilgebruik leidt niet tot onvruchtbaarheid, soms tot vertraging. Meestal is na een aantaal maanden het pileffect weer verdwenen. Een enkele keer duurt het langer.

Stoppen met de pil en andere anticonceptie

Let opBij vrouwen die de pil hebben gebruikt om een onregelmatige menstruatie te regelen, komt de onregelmatigheid meestal terug nadat ze met de pil zijn gestopt. In dat geval is het verstandig om al snel naar de huisarts te gaan. Als de cyclus langer duurt dan zes weken, is het verstandig om meteen te gaan.

Na het gebruik van de prikpil kan het wel negen maanden tot een jaar duren voordat de natuurlijke cyclus weer op gang komt. Daarom is het goed om over te gaan op een andere vorm van anticonceptie als je overweegt om aan kinderen te beginnen.

Ook na verwijdering van Implanon®, een hormoonstaafje dat onder de huid wordt aangebracht, is het verstandig om eerst een natuurlijke menstruatie af te wachten. Daarvoor gelden dezelfde argumenten als na de pil.

Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus.